Getting started

Donot hesitate to hesitate. But stop not at that. The key to spontaneous expression is all in the mind.

Be in the light

at your wave length

fredag 13 augusti 2010

Att fånga en fjäril vid poolen

Att fånga en fjäril är rätt så svårt. De är skygga! Lyckas Du komma riktigt nära med händerna, kan du kupa händerna över den. Klipp annars av en pet-flaska och använd botten för att fånga fjärilen i. Låt ett papper glida längs med väggen/golvet eller var den nu sitter. Om du inte lyckas komma nära, gör en fälla av pet-flaskan. Fast gör öppningen lite större. Lägg i något sött och väldoftande. Honung är utmärkt för att locka! Gör gärna ett litet hål på den del som går inåt, så att fjärilen lockas ditåt. Ställ upp eller lägg ner fällan där fjärilarna mest brukar vara vid poolen, och vänta något dygn.

söndag 27 juni 2010

I midnattssolen

De blomstrande och fruktbringande
har dansat i midsommar natten
individualiserad till motsvarighet
till horerna i de olika årstiderna
utvalda som mänsklighetens vägvisare
i fråga om moral och förebild
för ett klokt samhällssstyre
och även i dygnets tjugo fyra timmar
vara fredens väktare och slå vakt om rättvisa
för alla förknippas ju med livets behagliga sidor
lek spel fester skönhet lycka
och för att glädjas med muserna
de skyddsväsen för de filosofiska skolorna
som konstnärer och intellektuella
har i evigheter uppsökt för inspiration
och för att förklara hur lärandet uppstår
med Melete och Mneme i Chaos och på Gaia
och vandringen från dag till natt
från ovisshet till vishet när allt är upplyst

tisdag 9 mars 2010

Needs

One of the problems with a psychological theory of needs is that conceptions of "need" may vary radically between different cultures or different parts of the same society. One person's view of need may easily be seen as paternalistic by another.

tisdag 2 februari 2010

Människans intrång i verkligheten

Det är bäst att börja med att redogöra för människan och världen runt henne. Enligt existentialisterna är människan utkastad i en värld som hon inte förstår, en absurd värld. Det är en värld som saknar inneboende värden och meningar. Någon gud finns inte utan vi kan bara förlita oss på oss själva. Eftersom Gud inte finns, finns det heller ingen som har gett världen någon innebörd. Den mening och de värden vi eventuellt finner i världen är vår egen uppfinning. Det är människan ensam som ger saker och ting sin innebörd, människan har gett ordet Gud en plats i det mänskliga språket som ett utryck i sin tankesfär med en viss innebörd, och inte tvärtom.
Tingen saknar medvetande, vilja och frihet och detta är något konstant, det vill säga ett vara-i-sig. Det innebär även att tingen är helt underkastade orsak och verkan.
Det är annorlunda med människan. För det första är människan inte skapad för någonting, utan hon har utvecklats under en längre evolutions process. Varför vet vi inte och kan inte heller få reda på det. Den värld vi lever på och i skulle klara sig utan människan. Dessutom är människan medveten och beroende av faktorer som omger henne.
För en sak spelar det ingen roll om den står i ett skåp eller på ett bord eller rent utav på en soptipp, den är lika mycket en sak för det. Människan förhåller sig till omgivningen och kan både förändra och förändras av omgivningen. Hon behöver inte finna sig i att sitta i ett skåp utan kan ta sig ur det. Människan kan alltså ersätta det varande (att vara i skåpet) med ett intet (att inte vara i skåpet). Det är denna egenskap som ger människan en särprägel gentemot tingen. Detta sätt att förhålla sig till världen kallas för vara-för-sig, vilket man även kan kalla människans medvetande. Människan har alltså både ett vara-i-sig och ett vara-för-sig. Detta ger människan en särställning i världen.

måndag 25 januari 2010

Waiting

At first nothing occurred. Then nothing happened. Yet, there is no sign of anything.